Daily life with Complex Regional Painsyndrome CRPS{July 30, 2010}   Even eruit in Oud-Zuid

We lopen in Oud-Zuid. Er is een braderie. De braderieën die ik ken zijn vooral met bier en braadworst. De lucht van gebakken hamburgers op de Barbecue en de plaatselijke dansschool die komt optreden.
Hoe later het wordt op zo een braderie, hoe meer bilspleten je langs ziet komen. Ook de gebruikelijke T-shirts met ’Fuck the Duck’ en de nep Gucci’s zijn van de party.
Hier in Oud-Zuid ruik je helemaal niets. De Porsches en Ferrari’s zijn bijna elektrisch en de mensen hebben geen bilspleten die zichtbaar zijn. Wel zie je allemaal miniatuur Paris Hiltons met stoepkrijt. Ze knielen voorzichtig zodat hun Prada jurkje maat XXS in de juiste plooi valt, wat Prada jurkjes eigenlijk altijd wel doen…in de juiste plooi vallen…
De stoep wordt vrolijk door al de merkjes van Chanel die de kinderen in Oud-Zuid op de stoep hebben geportretteerd.
Er komt ook iemand optreden. Niet de plaatselijke muziekcorps, maar een echte boy met de x-factor van het gelijknamige televisie programma. Hij komt ook uit Zuid, maar dan uit Zuid-Oost. De enige jongen in heel de braderie die niet blank is. Een vertekend beeld van onze maatschappij. Maar de mini Paris Hiltons en de mini mode verantwoorde Bastiaan van Schaikjes, die overigens ook zelf in Oud-Zuid rondhangt.
Ik ruik geen zwart geblakerd vlees, maar zie zowaar een hele sushi stand. De verse donkerrode tonijn ligt open en bloot op de stand in een oase van ijsblokjes. De ijsblokjes zijn allemaal even groot, even zwaar en net zo gebotoxd als de rest van de braderie.
De glaasjes Veuve Clicquot gaan naar binnen als warme zoete broodjes. De personal trainers staan naast hun cliënten. Daarnaast staat de officiële ‘husband’. De gouden armbanden, de wit gouden kettingen en de parels glimmen in dit Kraaiennest. Die hebben de dames van vóór de crisis. Ja, ook in Oud-Zuid dringt de crisis door. De dure winkels maken plaats voor de borden: Te huur. Die winkels blijven leeg, want de huur is veel te duur. Te hoge prijzen voor de locatie. Maar dat is de enige manier om een buurt als Oud-Zuid ook exclusief te houden.
De scholen in Oud-Zuid hebben weer een heel ander probleem dan de scholen waar taalachterstanden bekend zijn. In groep 8 moeten de leraren met natte handen gaan vertellen aan de ouders dat hun kinderen een HAVO score hebben. Daarmee kunnen ze niet naar het bekende Vossius Gymnasium. De ouders hebben veelal de hele studie toekomst van hun kinderen uitgestippeld en kunnen het niet over hun hart verkrijgen om opa en oma hierover in te lichten. De leraar oppert dat HAVO een ontzettend goede score is. Dat de kinderen, als ze willen, altijd nog hun VWO diploma kunnen halen, na de HAVO. De moeders huilen tranen met tuiten, zonder hun prachtige nieuwe zomerlook van Clinic make-up te ruineren.
De braderie wordt gezellig. Het is druk op het pleintje met de enige geldautomaat in Oud-Zuid. In de koffieshop zonder weed, maar met koffie, zit een oudere dame. Eigenlijk kan je dat helemaal niet zien, want het overtollige huid is keurig weggesneden en achter haar oren genaaid. Ze eet slagroom op een patisserie taartje. Niet alleen omdat het lekker is, maar anders heeft ze geen vet om weg te laten zuigen bij haar volgende afspraak bij de plastische chirurg. Er is een handvol getelde klinieken in Oud-Zuid, dus de dames hoeven niet ver te flaneren om bij de kliniek te komen. Lichaams beweging hebben ze genoeg van, of met, hun personal trainer. In de koffieshop lezen de dames de laatste roddels in de Oud-Zuid magazine. De paparazzi rijden in grote zwarte auto’s door de straatjes, met een geweldig grote lens. Als de paparazzi zelf geen tijd hebben, zetten ze hun neefjes met de lenzen op het bankje neer. De lenzen zijn groter dan de neefjes. De neefjes vinden het stoer om paparazzi te spelen. En de Bners gooien geen wijnglazen in het gezicht van kinderen. Zo leren de kinderen in Oud-Zuid ook wat werken is en dat de sushi en de oesters niet zomaar op de plank komen.

Advertisements


petra says:

Geweldige collum!!Riet Muizelaar says:

Gave column! Ik zie het voor me allemaal. Je schrijft zooo makkelijk, tijd voor een boek hoor.gabstar25 says:

@Riet dankje schat! Ik ben benieuwd of mensen deze column aankunnen :0)Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

et cetera
%d bloggers like this: