Daily life with Complex Regional Painsyndrome CRPS{January 3, 2013}   Gelukkig Nieuwjaar!

000061 Gaby

Eerlijk is eerlijk, de petitie heb ik getekend, maar het vuurwerk is niet afgeschaft. Nu wil ik helemaal geen spelbreker zijn en ben ik zelfs dol op lichtjes, kleurtjes en de geur van verbrande dingen. Vuurwerkbrillen staan super hip en de kinderen doen ook heel verantwoord met het vuurwerk, door het vuurwerk naar elkaar toe te schoppen in plaats van naar elkaar toe te gooien. Ik wil het brandwonden centrum en het oogziekenhuis niet hun top klandizie afpakken en toch heb ik de petitie getekend. En verloren. Ik ben heus niet bewust op zoek gegaan naar deze petitie, ook heb ik geen handtekeningen actie opgezet. Zo veel moeite heb ik er niet voor gedaan. Toch ben ik ietsie pietsie teleurgesteld. Ik ben voor een professionele vuurwerkshow die door de staat is georganiseerd. Waar de bewoners ver weg, over water kunnen genieten van het spektakel.
Ik lig op mijn bed en ik probeer te overleven tijdens oud en nieuw. Dit jaar zouden we het beter aanpakken! Op naar een stevig gebouw, een goede hotelkamer in een bejaardenbuurt. Het hotel heeft de functie om de trillingen van het vuurwerk op te vangen. De trillingen geven grote pijnaanvallen, maar dat zal me dit jaar niet weer gebeuren. Vol goede moed ga ik met zo een klein mogelijke tas lopen naar het hotel. Om 11 uur ’s morgens wordt de ene naar de andere knal afgestoken. Het lijkt hier wel oorlog. Een mooie aangepaste hotel kamer. Ik lig. Het bed trilt. Niet door het vuurwerk, het bed trilt sowieso. Ik tril me er niets van aan, want ik lach alvast in mijn vuistje voor als het gedonder los barst. Het gedonder barst los in de avond, ver voor middernacht. De bijlen hakken in mijn benen en mijn arm wordt eraf gezaagd. Ik zie rode en groene flitsen in de lucht. Mooi, dat vuurwerk. Het gedonder wordt erger en mijn ledematen kunnen niet nog vaker uit elkaar gezaagd worden dan ze nu zijn. De morfine werkt niet. Mijn benen doen het niet meer. Ik kan onmogelijk bewegen en stokstijf stil lig ik te puffen. Duik in de pijn. Op tv proosten ze met champagne. Manlief stopt zijn hoofd in het kussen en kijkt toe en bedenkt dat als ik wel in een aangepaste invalide kamer lig, maar alsnog niet naar de wc toe kan, zeker niet zonder elektrische rolstoel. Manlief kan me niet tillen, want ik kan geen enkele trilling meer aan, laat staan de trilling van het au roepen of van ademen. Om half 2 ’s nachts is het vuurwerk er nog volop. Ik lig nog steeds in dezelfde houding en ben iedere connectie met mijn benen verloren. Behalve de pijn, die is er nog wel, maar volgend jaar ga ik het anders aanpakken en niet alleen voor CRPS patiënten; mensen met een spasme kunnen ook veel pijn van vuurwerk krijgen, de dieren zijn doodsbang, het is een onnodig gevaar, en dan de mensen met een angststoornis niet te vergeten. Het milieu vindt het ook niet leuk en het kost bakken vol geld. Dat geld kunnen veel mensen veel beter gebruiken, ook in Nederland, maar dat is nog altijd een taboe. Maar hey, de Nederlandse Staat zei dat er niet genoeg ongelukken dit jaar zijn gebeurd om het vuurwerk af te schaffen en de 71 miljoen die men heeft uitgegeven aan het vuurwerk noemt de Staat gemakshalve even niet, want dat stond al op Twitter. Gelukkig weer een nieuw jaar, om mijn gevecht tegen vuurwerk te winnen. Gelukkig nieuwjaar!
(Meer foto’s kan je bekijken op: http://www.margreetvanhemmen.nl/index.php?/documentair/gaby-daily-life-with-crps-pain/

Advertisements


Renee Borgman says:

Ben het helemaal met je eens, dat vreselijke geknal is afschuwelijk voor heel veel mensen. xxxxx Reneegabstar25 says:

🙂 Het siervuurwerk op tv is wel mooi. Ik denk dat ik mijn column naar Groen Links ga sturen 🙂MoniqueV says:

Hi Gaby,

Die petitie had ik ook getekend en écht niet alleen voor mezelf 😉
Ik heb ook erg veel last gehad, trillingen geven mij (inmiddels) ook hevige pijnaanvallen en de methadon werkt sowieso nog niet naar behoren.
Al met al ben ik blij dat de feestdagen er weer op zitten, uiteraard wens ik jou en je loved ones ook een gelukkig 2013.

Hartelijke groet, Moniquegabstar25 says:

Hi Monique, wat ontzettend vervelend!! Heel veel sterkte!Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

et cetera
%d bloggers like this: