Daily life with Complex Regional Painsyndrome CRPS{July 3, 2013}   Verlof of levenslang?

2013-06-30 20.36.35Week 36  (10)2013-06-30 20.36.35Week 36  (7)

Tijdens zwangerschapsverlof is het de bedoeling dat de zwangere dame in kwestie vooral ontspant en taken delegeert. Die takenlijst wordt vaak alleen maar langer omdat de zwangere dame vaker thuis is en haar in één keer van alles opvalt. ‘Die plank zit los, wat doen al die oude tijdschriften hier en gadver een spin!’ De zwangere vrouw kan dus maar beter lekker op pad gaan en een lunchje hier, een latte daar pakken, samen met een vriendin. Je weet immers nooit wanneer je vliezen breken.
Als chronisch zieke ben je sowieso vaker thuis en is een normale ontspanning, juist een zware aktiviteit. Tijdens het verlof moeten mijn activiteiten gestopt worden en dat zijn natuurlijk juist de leuke dingen, zoals een koffie date. Die dates geven juist de broodnodige afleiding en het is fijn om even ergens anders dan thuis te zitten en een vriendin te zien.
Ik ben op verlof van het hoofdredacteurschap voor Unlimited Online, maar alle dagelijkse huishoudelijkheden, to do lijsten, medische afspraken en rondjes buiten waggelen moeten gebeuren. Sinds januari 2013 heb ik geen recht meer op huishoudelijke hulp en dat is pittig. Gelukkig trekt mijn moeder af en toe met de bezem door ons huis heen, toch blijft het pittig. Ik zou, zwanger of niet, het huishouden niet mogen doen, maar in de praktijk werkt dat niet, dus boodschappen, koken en de was is sowieso een dagelijkse bezigheid. Manlief werkt en als hij terug is, dan trek ik de prikkels en trillingen fysiek niet meer van huishoudelijkheden. En wie gaat er nou zijn huis schoonmaken na een lange werkdag. Natuurlijk helpt hij waar hij kan.
Er zijn lieve mensen in onze omgeving die hun hulp aanbieden, maar hulp aannemen is helaas niet per se minder belastend in deze situatie. Hulp aannemen betekent voor mij een sociale aktiviteit, die juist belastend is. En wat doe je dan als chronisch zieke in de verlof periode. Eigenlijk hetzelfde als altijd, zonder de leuke sociale momentjes. Daarvoor in de plaats gekomen zijn de laatste voorbereidingen voor de baby en het ziekenhuis. Wat neem ik mee, voor zowel de baby als mijzelf en hoe lang blijf ik in het ziekenhuis? Niemand weet immers wat de bevalling met mijn lichaam zal doen en ik moet toch weer terug kunnen lopen, of ik wil of niet. Als chronisch pijnpatiënt is het niet zo simpel iemand even een T-shirt te laten ophalen. Mijn CRPS is waarschijnlijk zo overprikkeld dat ik door aanrakingspijn geen enkel shirt kan verdragen, maar naakt liggen is ook zo wat. Mijn buurvrouw in het ziekenhuis zal bezoek krijgen en het is nou eenmaal geen nudistenkamer. Dus ik zal mijn halve kledingkast in handbagage moeten stoppen. Het liefst voordat de bevalling is begonnen.
En dan de bezoekregeling, na de bevalling. Die is er niet. De enige regeling die er is, is dat wij een kraamfeest zullen geven zodra het weer kan. Of dat nou in Augustus of in Oktober zal zijn, feesten zullen we! Nu is het ene bezoekje de ander niet. Gezellig opzitten en koffie verzorgen is niet de bedoeling. Kraamzorg wordt vroegtijdig naar huis gestuurd, want slaap en rust inhalen overdag kan niet met deze extreme pijnen. Gelukkig zit een ‘roze wolk’ in je geest en niet in je lichaam. ‘Sterkte met de laatste loodjes’ is voor mij helaas niet van toepassing. Mijn zwangerschap zal ophouden, maar mijn ziekte is levenslang.

Advertisements


Hoi Gaby, veel durf ik niet te zeggen maar ik vind wel dat je er ‘stralend zwanger’ uitziet.De rest van het verhaal lezen we hopelijk later en rust nu zo goed en zo kwaad als het kan ,profiteer met manlief van jullie tweeledige gezinnetje en de rest zal zichzelf jammergenoeg moeten uitwijzen.Jullie zijn ‘super strong’ en respect hebben jullie al lang verdiend.toi toi en hopelijk zien we het nieuws wel op Fb…
grtz MichLeave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

et cetera
%d bloggers like this: