Daily life with Complex Regional Painsyndrome CRPS{August 31, 2015}   Egoïstisch…My ass!!!

Week 27 30-8-2015 (2) Week 27 30-8-2015 (4) Week 27 30-8-2015 (6)

Met 27 weken zwanger filmen we de buik voor de documentaire van www.pijnsamen.nl waarvoor wij een jaar lang worden gevolgd. Niet dag en nacht zoals bij een reality soap. Af en toe komt de camera iets filmen en dit keer is mijn buik aan de beurt.
De buik is groot en de baby is ook groot en ze heeft lange benen.

Mismaakt
De regisseur vraagt of ik mij nu ‘mismaakt’ voel, doordat er een baby in mijn buik woont. Ik moet lachen en kan met verve zeggen dat ik trots ben op mijn buik! Dat dit lichaam, dat zoveel ondragelijke pijnen geeft, zo iets moois kan en mag dragen. Of dat zwaar is? Tsja.

Slaap posities
Veel zwangere vrouwen slapen nauwelijks. In de nacht lees ik wat, zoek ik fijnere slaap posities, waarbij de buik minder pijnlijk is, of speel ik met de baby in mijn buik, wanneer ze wakker is. Ik leg mijn hand op mijn buik en ze schopt op de plek waar ik mijn hand leg. Het contact met de baby is geweldig!

Egoïstisch
Nog altijd heb ik de medicatie op een ondergrens weten te houden. Dit is best onmenselijk en eigenlijk totaal niet te doen. Toch doe ik het. En toch zorg ik voor onze peuter, die vrolijk zegt: “Wanneer mama moe is, laat ze alles vallen!”
En dat klopt. Mijn handfunctie hapert dagelijks bij de kleine motoriek. Zodra ik moe ben, laat ik onze hele huisraad vallen.
Voor de duidelijkheid: baby’s hou ik stevig vast. En ook mijn buik, want soms lijkt het alsof onze grote baby er dwars doorheen valt. Onze kindjes zou ik nooit laten vallen. Zowel Ruben als ik doen alles voor onze dochter. Dit is natuurlijk heel normaal, toch heb ik gehoord dat het egoïstisch zou zijn dat ik mij voort zou planten. Een tweede Gaby, tsja, daar zit ik inderdaad ook niet op te wachten. Maar wij zijn ervan overtuigd dat wij een heel gezellig, warm gezin zijn, dat genoeg te bieden heeft aan onze kinderen. Daarnaast ken ik niemand die zegt: “Ik zou graag een kindje willen omdat het mij zo leuk lijkt voor het kind, om bij ons te komen wonen.” In die zin is voortplanting altijd uit biologische, egoïstische oerdrang. Zo is de natuur. Maar misschien is het wel groter dan dat. Misschien hebben onze dochters ons wel uitgekozen als gezin. Weet jij het?

Aanrakingspijn
Niet slapen en pijn gaan vaak samen, ook al gaat de combi totaal niet samen. De momenten dat ik mijn eigen buik niet kan aanraken zijn er genoeg. Mijn buik brandt dan dwars door mijn handen heen.

De aanrakingspijn is alsof er geen huid op mijn handen zit, bloot, open vlees en dat leg ik op een gloeiende bakplaat, met ijzeren stekels erin. Vervolgens gaan die stekels draaien. Die aanrakingspijn zit in mijn hele lichaam, maar moet ik dan maar nooit meer kleding dragen? Nooit meer op een bed liggen of op een stoel zitten? Nooit meer knuffelen? Tsja, die pijn heb ik toch en daar moet ik het mee doen.

Knuffel
Met die pijn knuffel ik wanneer mijn dochter maar wil. Op bed liggen is wel problematisch. Het moet, omdat je toch moet slapen. De deken kan van mij af, ook al is dat vaak koud. Een dekenboog is gedeeltelijk een oplossing, maar de onderkant van mijn lichaam raakt ook mijn bed. Dat los je niet op met een dekenboog. Terwijl ik lig op het grote bed, met de grote baby in mijn buik, begint ze contact met mij te maken. En dan ben ik even de gelukkigste, zwangere, niet slapende, chronisch zieke mama. Egoïstisch?….MY ASS!!

Week 27 30-8-2015 (8) 11921687_10153152194393284_3192276119899552465_n 10686676_527918620680803_4974569144053689613_n

Advertisements


Wanda says:

Jii egoïstisch? Welke dropl*l beweert dat? Dan kan ik die persoon namelijk even heel duidelijk maken dat zwanger zijn met chronische pijn en daarbij aanrakingspijn echt geen egoïsme is.

Jij en Ruben zorgen goed voor jullie meisjes en zullen dat ook altijd blijven doen.

Love you both! And a special hug and kiss for Aviya!gabstar25 says:

Hahaha, You made me smile Wanda! Zijn reacties onder mijn columns van vorige keren. Natuurlijk mag iedereen van harte zijn mening vertellen 🙂 ..enne ik dan ook 🙂
Liefs GabyHe bikkel, je doet het geweldig. Ik heb groot respect voor je. Ga zo door en hou vol. Sterkte met het doorkomen van de vele moeilijke, pijnlijke momenten, uren, dagen…
Liefs,
Anna (boek-en-steun)gabstar25 says:

Hi Anna,
Wat lief dankjewel, respect is meer dan wederzijds! Ik zou je graag eens ontmoeten 🙂 Hoe gaat het met je?! Liefs GabyGerda says:

Ik heb je blog gelezen en heb nu tranen. Tranen van herkenning, tranen omdat er nog steeds zo ontzettend veel uit te leggen is aan mensen die onze aandoening niet kennen, tranen omdat ik jou een fantastisch mens vind, en tranen van het lachen, omdat je een heerlijke schrijfstijl hebt. Ik stuur je een dikke kus.gabstar25 says:

Hi Gerda,
Wat ontzettend roerend is je reaktie! Dankjewel, wat een kado!!! Liefs, GabyJan Mik says:

Hoi Gaby,

Hier is nog een link van de kogelmier waarin staat dat het ook wordt gebruikt als painkiller.

http://uk.businessinsider.com/milking-a-bullet-ant-2015-6?r=US &IR=T

groet

Jan MikLeave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

et cetera
%d bloggers like this: