Daily life with Complex Regional Painsyndrome CRPS{July 27, 2017}   We praten er nie meer over

IMG_20170719_091601

Die knie is het punt nie. Die knie deed al mee. Die andere ook. En de enkels en ook de heup.
Op een koekblik gaan staan, kan de meeste gebeuren. Hoppa, zo gedaan. Mijn val opvangen met de tuindeur en klaar is Kees. Pleister erop, mondje dicht, we praten er niet meer over. Een ongelukje zit in een klein hoekje en ik loop nog, dus niets om over te zeuren.

Uitdaging
Van de keuken moet ik naar de huiskamer lopen. Het is een klein huis, maar toch is de afstand te groot. De benen doen het niet. De armen zijn te zwaar en hangen naar beneden. Mijn lijf voelt uitgeput. Ik doe de afwas. Ik maak de grond schoon. Op 1 plek. Ik probeer naar de huiskamer te strompelen. Zonder een werkend been, is het op zijn zachtst gezegd een uitdaging. Maar waar heb ik het over? CRPS zat allang in mijn benen. Dat was een kadootje de dag na ons huwelijk. Vrijwel meteen werd het duidelijk, maar dit keer niet. Ik ben immers toch echt op dat koekblik gaan staan. Ik heb mijn knie verdraaid, ben door mijn andere enkel gezakt en tegen de tuindeur opgebotst. Het kan vast overgaan!

Koffie
Ik roep manlief vanuit de keuken. Zijn koffie staat klaar. Hij ziet mijn been. Hij hoeft mijn pijn niet te begrijpen. Hij hoeft het niet zelf te voelen. Hij hoeft het zich niet voor te kunnen stellen. Als hij zijn eigen koffie maar ophaalt voor nu. In de avond. Wanneer ik de rekening in mijn lichaam voel, van wat ik overdag heb gedaan.

Regenboog
De pijn is raar, de pijn in de knie klopt nie. Een second opinion bevestigt de CRPS. Het is nog vers, maar overgaan doet het nie. Er komt kleur bij kijken. Rood en paars. Mijn voet is nog wat blauw en groen. Ik ben een regenboog en pas bij Amsterdam in de zomer. In het teken van de Pride.

Schampoo fles
Elke dag ligt de grens anders bij CRPS. Wat ik op maandag kon, is op dinsdag vaak te moeilijk. Je kop in een shampoofles proberen te steken. Dat is pas moeilijk! Want waar heb ik het over? Ik loop nog steeds. Met of zonder verergering van de CRPS in mijn benen. Met een dreumes die gevoelsmatig door mij heen brandt. Met een ‘ik ben net een kleuter geworden’ meisje’ en een speelgoed piano. Om te leren. Want dat doen we dagelijks. Leren hoe het moet. De kinderen leren met hun lichaam om te gaan en ik ook. Want de ene dag is de andere nie!

 

Advertisements


Yvonne says:

Je zult natuurlijk al tal van tips en ideeën hebben gekregen…
ik vroeg me af of je al eens medical tape hebt geprobeerd?
Sterkte, YvonneKarina says:

Hoi Gaby, ik heb jouw verhaal helemaal doorgelezen. Hoe is het bij jou ontstaan? Ik heb m’n knie verdraaid 7 maanden geleden en m’n huisarts zal denk ik koude dystrofie mij als diagnose geven. M’n been is helemaal verzwakt en koud en blauw met verstoringen in de doorbloeding en zenuwpijn maar de hw wilt nog verder onderzoeken uitvoeren voordat hij mij deze diagnose geeft. Het blijft lastig ik kan nu met een kruk rond het huis lopen buiten moet ik helaas de rolstoel nemen. Ik heb gelukkig niet zoveel aanrakingspijn wel soms verlamingsverschijnsels als ik teveel met m’n been doe. Ik ben benieuwd naar hoe het met jou gaat. Ook ik ben een moeder 🙂 liefs groetjes karinagabstar25 says:

Beste Karina,
Welkom op mijn blog! Wat vreselijk dat je dit a je knie hebt met verlammingsverschijnselen! Word je goed begeleid?
In mijn blog: 6 Maart 2009 kan je lezen hoe ik crps kreeg.
Hoe oud is/zijn je kind(eren)?
Groet,
Gabyemiellienne says:

Hallo Karina: je hebt je knie verdraaid? Zelf heb ik voor het sporten een homeopathische “verbanddoos” voor Eerste Hulp bij blessures. Knie verdraaien is misschien hetzelfde als banden en pezen verrekken. Zoek even onder verrekking van banden en pezen bij mens-en-gezondheid voor homeopathie. Misschien kan dit iets voor pijnverlichting voor jou betekenen. Moet vreselijk zijn…. Wel goed vitamine C slikken tegen die stress van pijn…emiellienne says:

Hallo Karina, wat ontzettend stom van mij, dit was geen acute blessure maar je zit er al 7 maanden mee! Misschien heb je iets aan deze website: www. fibulakopje.nl, sorry…Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

et cetera
%d bloggers like this: